Oligosacharidy a polysacharidy, odbourávání polysacharidů
- pojem oligo a polysachrid, jejich rozdělení
– oligosacharidy mají 2-10 monosacharidových jednotek (di, tri, tetra..)
– nejvýznamnější jsou disacharidy
– polysacharidy mají nad 10 jednotek,
– až tisíce jednotek spojených glykosidickou vazbou
– ve vodě se obvykle nerozpouštějí (některé bobtnají)
– nemají sladkou chuť
– zásobní a stavební látky organismu (škrob, glykogen, celulosa)
– homopolysacharidy (pokud jsou stejného typu) x heterosacharidy
– lineární (celulóza); rozvětvené (glykogen)
- disacharidy
– bezbarvé, krystalické látky
– dobře rozpustné ve vodě
– jsou součástí potravin
– vznikají kondenzací 2 monosachacharidů
– mohou být vázány
- poloactalový hydroxyl jedné molekuly se spojí s některým hydroxylem (jiným než poloacetalovým) jiné molekuly monosacharidu a vznikne redukující disacharid (obsahuje alespoň jeden volný poloacetalový hydroxyl)
- poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu se spojí s poloacetylovým hydroxylem druhého monosacharidu a vznikneneredukující disacharid
- štěpení sacharidů při trávení potravin
– oligosacharidy a polysacharidy štěpeny enzymy glykosidázy (hydrolytické štěpení)
– hladina glukózy v krvi – 3,3 – 5,6 mmol/ l ; udržuje hormon inzulin-> snižuje x proti němu pracuje glukagon
– přebytek glukózy je v játrech přeměn na glykogen
– sliny – ptyalin hydrolyticky štěpí na menší řetězce
– amyláza ze slinivky štěpí škrob
– monosacharidy vstřebávány střevní střenou a jdou do krve (glukóza)
– maltáza (štěpí maltózu); sacharáza; laktáza
– glykogen – fosforolyticky (glykogenfosforiláza) – třída oxidoreduktázy; odtrhávání zbytků glukózy z konců řetězců za vzniku glukóza-1-fosfátu; menší spotřeba ATP než u hydrolytického štěpení
– odbourávání glukózy: glykolýza nebo pentózový cyklus