SVĚTOVÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
1850-SVĚTOVÁ REVOLUCE
- vznik půdy zvětráváním
- 1/3 půdy je v zemědělství využívaná
- -ČR zaměstnává v zemědělství zhruba 6-8% obyv.
- -rozvojové země 50-70%
- zemědělství zajišťuje výživu obyvatelstva a produkuje suroviny pro průmysl
- CHEMIZACE: dodává se do půdy složka, kterou ta půda potřebuje
2 druhy:
EXTENZIVNÍ ZP.: produkuje se na velké ploše
INTENZIVNÍ: vyprodukuje hodně,využívá technologii,malá plocha
ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA:
- rostlinná
- živočišná
- lesnictví
- rybolov
PŘÍRODNÍ FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA ROZMÍSTĚNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ:
- půda (zemědělská, orná)
- georeliéf
- podnebí
SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY:
- trh(spotřeba)
- pracovní síly
- doprava
PÁSMA:
- ROVNÍKOVÉ: N, úrodné půdy v podzemí, ne příliš vhodné pro zemědělství, jedno roční období-není vegetativní klid
Okopaniny, káva, banány, nedostatek krmiva
- SUBROVNÍKOVÉ: do 20° s.š., období deště (monzuny) a sucha, ovlivněno zeměpisnou šířkou, rýže(horská, bahenní), kakao, čaj, plantáže, krávy
- POLOPOUŠTNÍ: 20-30° s.š., rozdíly teplot ve dne i v noci, oázy, zavlažování, datle, pšenice, rýže, bavlna, podzemnice olejná, velbloudi
- SUBTROPICKÉ: 30-40°s.š.: období zimy a léta, v zimě časté srážky, citrusy ,olivy, vinná réva, rýže, korkový dub, tabák, bavlna, sója, koně, velbloudi, ovce, kozy
- MÍRNÉ:4 roční období, vysoké výnosy, cukrová řepa, obilí, brambory, mechanizace, jádroviny, peckoviny, prasata
OBILNINY
PŠENICE, OVES, ŽITO, JEČMEN, RÝŽE, KUKUŘICE, PROSO,ČIROK