VÍNO
Révová vína – alkoholické nedestilované nápoje vyrobené úplným nebo částečným etanolovým kvašením šťávy hroznů révy (tzv. révový mošt)
Dělení:
- podle barvy: bílé – bílé odrůdy ( mošt)
růžové – klavety – červený , modrý mošt
červené – modré , červené ( nakvašení rmutu – rozmačkané hrozny) – ovlivňují barvu
- podle způsobu výroby
přírodní – míň <10 % alkoholu
šumivá 16% alkoholu
perlivá – sycená CO2
dezertní – 18-22% alkoholu
- dělení podle obsahu cukru – pouze u révových přírodních vín
suchá <4g / l
polosuchá 4g/l – 12g/l
polosladká 12g/l – 45 g/l
sladká >45g/l
přírodní révové víno: nic nebylo přidáno (líh, cukr, koření) – mají své původní přirozené vlastnosti
VÝROBA
Sběr
Svoz
Odzrnění, rozdrcení
(Nakvašení – rmut: účel ethanol vyloužit i ze slupek – barvivo) – pouze u červeného vína
Lisování – opouští matoliny – dále mošt
Hlavní kvašení – přidány kulturní vinné kvasinky T 18-20°C 12-14 dnů bez přístupu vzduchu; cukr =) 2CH3-CH2-OH + 2CO2 – vybublává =) vzniká tzv. mladé víno
Zrání, (dokvašení) – filtrace – odstraňuje kal : kvasinky, bílkoviny/ v této fázi se tvoří buket, květ (aroma)
Školení – účelem je zachování jakosti a čirosti vína
Postupy: čeření X filtrování X zcelování – míchání odrůd pro dosažení požadovaných senz. Vlastností
Plnění