VITAMÍNY
– organické látky potřebné pro život v malých množstvích
– rostliny a organismy sije umí syntetizovat samy
– pro člověka a živočichy esenciální složka potravy
– zdroj – potrava
– v těle provitamíny v neúčinné formě ( Beta – karoten – provitamín A, ergosterol – provitamín D)
– stanoveny DD v mg na den (hypovitaminoza, hypervitaminoza, avitaminoza)
– nejsou zdrojem energie
– význam – jsou složkou enzymů = biokatalyzátory chem.reakcí, antioxidanty atd.
– vlastnosti – snadno podléhaií oxidaci
– po chemické stránce jsou deriváty:
- heterocyklů b. sacharidů c. izoprenoidů
Rozdělení:
- Vitamíny rozpustné v tucích
A (retinol, axeroftol)
– terpeniclcý alkohol – ze 4 izopren jednotek
– játra, máslo, žloutek
– červená zelenina – forma provitamínu b-karoten
– složka zrakového pigmentu = rhodopsin, tvorba epitelů, antioxidant
– nedostatek – šeroslepost
D (kalciferoI) = antirachitický vitamín
– steroid
– rybí tuk, játra, máslo
– kvasnice – provitamín – ergosterol – vliv UV přeměna na vit D
– podporuje vstřebávání a ukládání Ca, P do kostí
– nedostatek u dětí – křivice (rachitis}
– nedostatek u dospělých – osteoporoza
E (tokoferol)
– alkohol
– obilné klíčky, rostlinné oleje
– antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz
– nedostatek – sterilita
K (fylochinon)
– derivát
– listová zelenina, E.coli
– podílí se na srážení krve
– nedostatek – poruchy srážlivosti krve
- vitamínv rozpustné ve vodě
- B1 (thiamin, aneurin)
– derivát heterocyklů – pyrimidinové jádro a thiazolové jádro
– součást enzymového komplexu pyruvátdehydrogenásy – katalyzuje proces oxidační
dekarborylace za vzniku acetyl- CoA
– zdroj: obilniny, luštěniny, kvasnice
– význam – podílí se na metabolismu cukrů
– nedostatek – avitaminoza Beri-Beri – poruchy nervstva
B2 (riboflavin, laktoflavin)
– heterocyklický cukerný alkohol
-součást koenzymu OXIDOREDUKIÁS – podílejí se na přenosu elektronů a kationtů H* :
- FMN – flavinmononukleotid
- FAD – flavinadenindinukleotid
– zdroj: obiloviny, kvasnice, mléko
– význam – součást žlutých flavinových enzymů – FIAVOPROTEINY – přenos kationtů H*
v dýchacím řetězci
-nedostatek – záněty ústních koutků
B3 (niacin, PP)
– je kyselina nikotinová (=nikotinamid) = dgr;r5′ pyridinu
– zdroj – kvasnice, obilniny
– součást koenzymů OXIDOREDUKTÁS:
- NAD – nikotinAMIDADENlNdinukleotid
- NADP – nikotinAMlDADEN INdinukleotidfosfát
– nedostatek – PELAGRA – kožní, zažívací, nervové poruchy
– pozn. lze syntetizovat z AMK tryptofanu z mléka a vajec
B5 (kyselina pantothenová)
– derivát kyseliny máselné a beta-alaninu (typ aminokyseliny)
– zdroj – kvasnice, luštěniny, sýry, maso
– r4iznam: základ koenzymu A (vzorec HSCoA) – výchozí látka pro:
- aktivací a odbourávání Mk
- oxidační dekarboxylaci pyruvátu za vzniku acetyl CoA
- přenos acylové skupiny
– nedostatek – pálení chodidel
B6 (pyridoxin)
– derivát pyridinu
– zdroj- kvasnice, obilné výrobky, žloutek, játra
– význam – účastní se metabolismu AMK – součást enzymů tzv. AM|NOTRANSFERÁS – podílejí se na transaminaci a dekarboxylaci AMK
– nedostatek – záněty kůže, sliznic
-zdroj- kvasnice, obilné výrobky, žloutek, játra
– význam – účastní se metabolismu AMK – součást enzymů tzv. AMINOTRANSFERÁS – podílejí se na transaminaci a dekarboxylaci AMK
– nedostatek – záněty kůže sliznic, epileptické záchvaty
B7, H (biotin)
– heterocyklická struktura thiofenu
– výskyt – kvasnice, zelenina
– význam – podporuje růst a dělení buněk
– nedostatek – kožní záněty, nechutenství
B9, M (kyselina listová)
– molekula tvořena ze tří zbytků:
- kyselina
– molekula tvořena ze tří zbytků:
- kyselina glutamová
- kyselina para-aminobenzoová
- pteridin – heterocykl sl
-zdroj – listová zelenina
– význam – metabolismus AMK, vývoj plodů, erytropoéza, tvorba nukleotidů NK
– nedostatek – ANÉMlE
B12 (kobalamin)
– tetrapyrolová struktura s navázaným atomem kobaltu
– výskyt – kvasnice, játra, E.coli
– význam – vznká pouze u živočichů- krvetvorba, tvorba NK
– nedostatek – ANÉMIE (chudokrevnost)
C (kyselina L-askorbová)
– sacharidový derivát – odvozen od furanu – FURANOZA
– výskyt – citrusy, ovoce, zelenina
– význam – ovlivňuje imunitu, tvorba kolagenu, antioxidant
– nedostatek – avitaminoza KURDĚJE (SKORBUT)
ENZYMY
– z řeckého ,,en zymé“ – v kvasnicích
– Louis Pasteur – zabýval se fermenty (enzymy)
– biokatalyzátory chemických reakcí probíhajících v živých organismech
– snižují hodnotu aktivační energie – urychlují reakce
– nemají vliv na chemickou rovnováhu
Názvosloví
- Triviální – koncovka – in (pepsin, trypsin, ptyalin)
- systematické –
– podle názvu SUBSTRÁTU
– AMYLASA – s.= cukr
– PROTEASA – s.= bílkovina
– LIPASA – s.= tuk
– podle KATAL. REAKCE – př. oxidasa, reduktasa, hydrolysa